Book traversal links for Ilmanvaihdon mitoituksen perusteet
Ilmanvaihdon mitoituksen perusteet
Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen sisäilmastosta ja ilmanvaihdosta (1009/2017) tuli voimaan vuoden 2018 alussa. Sen toteuttamisen tueksi FINVAC laati kaksi ilmanvaihdon mitoitusopasta: toisen asuinrakennuksille ja toisen muille rakennuksille. Oppaat korvasivat aiemmin kumotun Rakentamismääräyskokoelman osan D2 liitetaulukot. Äänitasojen ohjearvot löytyvät ympäristöministeriön asetuksesta rakennuksen ääniympäristöstä ja sen tueksi tehdystä ohjeesta.
Vuoden 2019 aikana kerrättiin palautetta ilmanvaihdon mitoitusoppaista ja oppaat päivitettiin saadun palautteen pohjalta.
FINVACin kaksi opasta on talletettu myös Talotekniikkainfo-palveluun. Alla ovat sekä viimeisimpien oppaiden ladattavat versiot että vuoden 2017 versio.
Finvacin oppaat, uusin versio (2019)
-
- Linkki Finvacin sivulle, jolla oppaat on julkaistu: https://www.finvac.org/iv-oppaat
Rakennuksen ääniympäristö
Alla ovat linkit ympäristöministeriön sivuilta löytyviin ääniympäristöön liittyvään asetukseen ja ohjeeseen.
- Ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä
- Ympäristöministeriön ohje rakennuksen ääniympäristöstä
Ennen asetusta rakennuksen äänympäristöstä tilakohtaisia äänitason ohjearvoja oli annettu rakentamismääräyskokoelman osan D2 liitteen 1 taulukoissa. Uudessa asetuksessa rakennuksen ääniympäristöstä tilatyyppien määrä on suppeampi kuin aikaisemmassa ohjeessa. Suunnittelussa asetettavaa vaatimusta äänitasolle voi arvioida sosiaali ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen toimenpiderajojen perusteella.
Vaikka D2 tai sen liite eivät enää ole voimassa, voi mahdollisesti myös vanhan ohjeen mukaisia äänitason ohjearvoja käyttää pohjana äänitasovaatimuksen asettamisessa niille tiloille, joille uudesta asetuksesta ei löydy vaatimusta. Yksi tällainen yleinen tilatyyppi on asuinrakennusten kylpyhuone, jossa äänitason maksimiarvon ohjeena oli 38 dB LA,eq,T ja 43 dB LA,max. Ohjetaulukon esittelytekstin mukaan lisäksi, jos ilmanvaihto- tai kierrätysilmalaitteiden tehostusta voidaan ohjata henkilökohtaisesti käyttöajan ohjearvoja suuremmiksi, voidaan tehostuksen aikana äänitason ohjearvot (LA,eq,T ja LA,max) ylittää + 10 dB.
Finvacin oppaat, aikaisemmin julkaistut versio
-
- 28.1.2020 Oppaan ilmanvaihdon mitoitukseen muissa kuin asuinrakennuksissa painovirhe on korjattu taulukkossa 3.7.1 Hotellit. Poistoilmavirran tulee olla 15 dm3/s ei 15 dm3/s,m2.
Kirja tekstimuodossa Lataa kirja PDF:nä
Kommentit
Uuudet D 2 ohjeet ja
Uuudet D 2 ohjeet ja määräykset
Onko mietitty…
Onko mietitty mitoitusperusteiden (tietotaulukoiden) tarjoamista jossain koneluettavassa muodossa (Esim. Json)?
In reply to Onko mietitty… by Ville M (ei varmistettu)
Kiitoksia hyvästä ideasta…
Kiitoksia hyvästä ideasta. Emme ole miettineet, mutta tämä ehdottamasi palvelu voisi olla keino kehittää Talotekniikkainfoa. Otamme idean keskusteluun.
In reply to Kiitoksia hyvästä ideasta… by Toimitus
Tähän tarkennuksena vielä…
Tähän tarkennuksena vielä eli tietotaulut ja säädökset eivät olisi vain Json-muodossa, vaan myös se tietosisältö olisi koneen ymmärtämässä muodossa. Ts. voisi muodostaa loogisia ketjuja, et jos on tämä ja tämä, niin tulee tuo jne. Monitulkintaiset ja umpikujaan ajautumiset olisivat siis poissa. Huomiot/kommentit -osio ei näyttelisi tässä siis lainkaan roolia, vaan kaikki tieto olisi ympättynä itse soluihin tai useammalle riville, jolloin koodi osaisi tätä tulkata.
Taulukkoarvojen sitominen esim. Rava3-tilatyyppeihin (tai muuhun nimiöön, jota kaikki (ARK, RAK, ...) samaa mökkiä kasaavat käyttävät) helpottaisi vastaavuuksien löytämistä koneellisesti. Myös vastaavuustaulukot jo olemassa olevien/vanhojen kanssa tekisivät tiedon virtaamisesta tasalaatuisempaa.
In reply to Onko mietitty… by Ville M (ei varmistettu)
Pävityksen yhteydessä…
Pävityksen yhteydessä sovittiin, että ehdotus välitetään Finvacille, joka on valmistanut mitoitusoppaat. Talotekniikkainfo ei ainakaan tässä vaiheessa valitettavasti pysty tarjoamaan ehdotettua palvelua.
Linkki vanhentunut: …
Linkki vanhentunut:
Ympäristöministeriön ohje rakennuksen ääniympäristöstä
Lisää uusi kommentti