Palaute ja versiot

Opastava teksti

Palaute

Toivomme palautetta oppaan sisällöstä. Lähetä palaute tämän linkin kautta. Palautelinkki.

Palautteet käsitellään vähintään vuosittain tehtävän katselmoinnin yhteydessä, jolloin päätetään myös, onko syytä käynnistää laajempi kommentointikierros. 

Uusimman julkaistun version pdf-taltio

Opas on tulostettu verkkojulkaisusta 11.6.2021. Kun verkkojulkaisun sisältöä muutetaan, tulostetaan tälle sivulle aina uusin opasversio ja edellinen opasversio siirretään alla olevaan listaan ylimmäksi. Seuraava katselmointi on vuoden 2022 alussa ja sen perusteella päätetään päivitystarpeesta. Opasta voidaan päivittää myös nopeammin, mikäli päivittämiseen on painavia syitä. Tekstisisällön päivittämisen lisäksi sivustolla joudutaan tekemään teknisiä päivityksiä kuten linkkien uusimista ja kommentointiasetusten muuttamista. Näitä teknisiä päivityksiä ei listata erikseen.

Aiemmin julkaistut versiot

Luokka
Sivu tekstimuodossa Lataa sivu PDF:nä
Kirja tekstimuodossa Lataa kirja PDF:nä

Kommentit

Raino Vuori (ei varmistettu)

Joskus on almanakoissa ollut koko vuoden sääennuste, kunnes almanakan tekijöillä ei enää pokka pitänyt ja tästä luovuttiin. Voisiko ajatella, että valaistussuunnittelun sisällyttäminen ilmanvaihtosuunnittelun osaksi kokisi jonakin päivänä saman kohtalon? Olen kysynyt useiden vuosikymmenien aikana monilta iv-tarkastajilta ja kokeneilta suunnittelijoilta miksi valaistuksesta puhutaan iv-suunnitteluohjeissa, ja vaikka kuulostaa uskomattomalta, niin en ole koskaan tavannut henkilöä, joka olisi edes huomannut, että valaistuksesta on maininta ilmanvaihdon suunnitteluohjeissa. Onko jossakin niin viisas henkilö, että tietäisi miksi valaistuksesta puhutaan ja voisiko hän valaista asiaa?

25.03.19 15:16 Ikilinkki
Toimitus

In reply to by Raino Vuori (ei varmistettu)

Hyvä kysymys. Ihan samasta asiasta ei nyt kuitenkaan ole kysymys kuin sään ennustamisessa.

Valaistuksen katsotaan olevan osa sisäilmastoa ja vaikuttavan siihen, että rakennukset olisivat käyttäjilleen turvallisia ja terveellisiä. Näistä syistä valaistus lienee osa sisäilmasto ja ilmanvaihto -asetusta, jonka antajana on Ympäristöministeriö. Valaistuksen liittäminen osaksi sisäilmastoa on käytäntönä kansainvälinen, sillä sama ajatus on myös sisäilmastostandardissa SFS-EN 16798-1. 

Valaistuksen suunnittelu tapahtuu kuitenkin valtaosin valaistusstandardien perusteella ja sitä tekevät sähkösuunnittelijat. Oppaan valaistuskappale on pyritty pitämään hyvin kevyenä ja siellä viitataan käytettyihin stadardeihin. 

26.03.19 13:14 Ikilinkki

Lisää uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Plain text

  • Sallitut HTML-tagit: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <drupal-entity data-*>
  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.