19 Vesijohtopaineen muuttaminen

Asetusteksti

Erityissuunnittelijan on laadittava vesilaitteiston painehäviölaskelma. 

Jos vedenpaine jakojohdossa on yli 500 kilopascalia, on käytettävä paineenalennusventtiiliä, jolla paine alennetaan vesilaitteiston mitoituksen edellyttämälle tasolle. 

Jos painetaso on niin matala, ettei vesilaitteistosta saada sen mitoituksen edellyttämää virtaamaa, on käytettävä paineenkorotuslaitteistoa. Paineenkorotuslaitteiston varustuksena on oltava säätölaitteet ulostulopaineen säätämiseksi niin, ettei synny häiritsevää paineenvaihtelua tai ääntä, sekä varolaitteet liian korkean ylipaineen estämiseksi. 

Opastava teksti

Vesilaitteistoon suunniteltava paineenkorotusasema, paineenalennusventtiili tai muu paineensäätölaitteisto ei saa aiheuttaa häiritsevää paineenvaihtelua, ylipainetta tai ääntä. Äänenpainetasoista on määräyksiä asetuksessa rakennuksen ääniympäristöstä ja sitä tukevassa Ympäristöministeriön ohjeessa. 

Vesilaitteistoon suunnitellaan painemittari tai paineen näyttölaite toteutuneen painetason näyttämiseksi.

Käyttövesiverkoston painetason säätö on tapa vaikuttaa vedenkulutukseen ja sitä kautta energiankulutukseen. Painetason säädön huomioimisesta energiatehokkuuden arvioinnissa on määräys asetuksessa rakennuksen energiatehokkuudesta.

Korkeat rakennukset jaetaan korkeusvyöhykkeisiin, joille kullekin voidaan soveltaa tarkoituksenmukaista verkostopaineen hallinnan ratkaisua. Alempiin kerroksiin suunnitellaan esimerkiksi paineen alennus, keskikerroksiin ulkopuolisesta verkostosta saatava paine ja yläkerroksiin korotettu paine.

Sivu tekstimuodossa Lataa sivu PDF:nä
Kirja tekstimuodossa Lataa kirja PDF:nä

Kommentit

juhani.hyvarinen

Palautetilaisuus 15.1.

Riittäisikö paineenkorotus varauksena? Vesilaitokset ilmoittavat varmuuden vuoksi liian alhaisia paineita. Tästä on seurauksena, että kohteessa vesijohtoverkoston paine on usein riittävä ilman paineenkorotusta. On ehdotettu, että paineenkorotusvaatimus voitaisiin toteuttaa suunnittelu varauksen avulla.

06.03.19 08:38 Ikilinkki
Toimitus

In reply to by juhani.hyvarinen

Mitoituksen lähtötietona käytetään muiden tietojen muassa vesilaitoksen ilmoittamia suunnitteluarvoja, joille heillä on omat perusteensa. Rakennuksen järjestelmät suunnitellaan ja toteutetaan niin, että asetuksen määräykset toteutuvat.

22.03.19 14:32 Ikilinkki
juhani.hyvarinen

Sähköpostipalaute:

Pykälä 3. esim. -ylimpien kerrosten 1.6 bar painetta urakoitsija ei suostu korottamaan, koska sitä ei suunnitelmissa ole, eikä myöskään tilavarausta paineenkorotuspumpulle.

Hyväksymismerkintä kuitenkin on tarkastusasiakirjassa.

06.03.19 08:39 Ikilinkki

Lisää uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Plain text

  • Sallitut HTML-tagit: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <drupal-entity data-*>
  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.