16 Kannatukset ja kiinnitykset

Asetusteksti

Vesijohtojen kannatusten ja kiinnityspisteiden on oltava sellaisia, ettei lämpölaajeneminen eivätkä veden virtauksesta syntyvät voimat aiheuta putkien siirtymistä, irtoamista, rikkoontumista tai häiritsevää ääntä. Kannatusten ja kiinnityksessä käytettävien tuotteiden on oltava käyttöympäristössään korroosionkestäviä.

Opastava teksti

Vesijohtojen kannatusten suunnittelussa ja toteuttamisessa tulee noudattaa seuraavia kaikkiin putkikannatuksiin soveltuvia periaatteita:

 • Kannatukset suunnitellaan ja toteutetaan niin, että kannakkeet kestävät putkien ja niiden sisällön painon, putkieristeen ja putkistovarusteiden painon, lämpöliikkeen aiheuttamat voimat, veden virtauksen aiheuttamien paineiskujen tuottamat rasitukset sekä pitävät putket värähtelemättä paikoillaan.
 • Kannatukset suunnitellaan ja toteutetaan siten, että putkistojen lämpölaajeneminen on mahdollista.
 • Eristetyt putket kannatetaan yleensä putkesta ja eristeen päällysteen läpiviennit tiivistetään päällystettä vastaavaksi. Jos eristyksen tulee olla erityisen kondenssitiivis, voidaan putket kannattaa myös eristeen päältä käyttäen eristeen päälle sijoitettavaa tukea (esim. solukumieristyksen yhteydessä).
 • Kannatukset kiinnitetään riittävän massiiviseen rakenteeseen.
 • Eri putkimateriaalien väliset liitoskohdat ankkuroidaan rakenteeseen.
 • Kannakkeina käytetään tehdasvalmisteisia kannakkeita. Kannakkeet eivät saa aiheuttaa putkiin kulumista tai tuottaa ääntä.
 • Kannakemateriaali valitaan vallitsevien olosuhteiden perusteella. Mikäli kannakkeet ovat eri materiaalia kuin putki, asennetaan kannakkeen ja putken väliin kumieriste. Tämä vähentää mekaanista kulumista ja metallien ollessa kyseessä estää epäjalomman materiaalin syöpymisen.

Kannatusten suunnitteluun ja toteuttamiseen löytyy yksityiskohtaista tietoa ja suosituksia Rakennustieto Oy:n julkaisemasta ohjekortista RT 103447.

Kannatuksiin olennaisesti liittyvästä putkistojen lämpölaajenemisesta ja lämpölaajenemisen tasaamisesta löytyy yksityiskohtaista tietoa ja suosituksia Rakennustieto Oy:n julkaisemasta ohjekortista LVI 12-10330.

Sivu tekstimuodossa Lataa sivu PDF:nä
Kirja tekstimuodossa Lataa kirja PDF:nä

Kommentit

juhani.hyvarinen

Palautetilaisuus

Kannatukset ja kiinnitykset

 • - kannatuksista ei ole oikein mitään ohjeistuksia olemassa
 • - Oppaissa kannatuksista on sanottu aika vähän. Urakoitsija ratkaisee usein kannatuksen toteutuksen.
 • - Joitakin ehdotuksia on ollut, että suunnittelulle olisi asetettava vaatimuksia kannatusten suunnittelusta, jotka tulisivat mahdollisesti osaksi rakennepiirustuksia.
06.03.19 08:30 Ikilinkki
juhani.hyvarinen

In reply to by juhani.hyvarinen

valmisteilla Top10 -kortti

Erityissuunnittelijoiden tulee yhdessä miettiä, mihin kiinnitetään, millä kiinnitetään ja paljonko kiinnitettävät materiaalit painavat.

02.05.19 14:11 Ikilinkki
juhani.hyvarinen

Palautetilaisuus 15.1.

ehdotettiin lisättäväksi opastavan tekstin listaan huomautus putkien läpivientien huomiointi osastoivia rakenteita lävistettäessä, viittaus palokatkosuunnitelmaan

06.03.19 08:30 Ikilinkki
juhani.hyvarinen

Sähköpostipalaute:

Esim. komposiittiputken suuret lämpölaajenemat; liukukannakkeet, kiintopisteet ja kiinnityskohdat eivät ole läheskään aina hallinnassa. PEX-putken nippusidekiinnitys  joillakin ammattitaidottomilla urakoitsijoilla ainoa oikea  tapa.

06.03.19 08:32 Ikilinkki

Kiitos tästä informatiivisesta putkiston kannatuksiin ja kiinnityksiin paneutuvasta artikkelista. Veljenpoikani opiskelee insinööriksi ja kirjoittaa väitöskirjassaan putkistonsuunnittelusta. Mielenkiintoista, että putkia voidaan myös kannattaa eristeen päältä, käyttämällä sen päälle sijoitettavaa tukea.

06.08.21 13:06 Ikilinkki
tero hirvelä (ei varmistettu)

kannatukset nykyisin RT 103447

Hyvä opastava teksti varsinkin muoviputkia käytettäessä: "Eri putkimateriaalien väliset liitoskohdat ankkuroidaan rakenteeseen."
RT-kortista saa etsiä kauan vastaavaa tekstiä eikä sittenkään voi täysin perustella, että näin toimitaan. Pitäisi olla enemmän kuvia oikeista asennustavoista ja erilaisista tapauksista.

Valitettavasti käytännössä muoviliitosten ankkurointi ei toteudu.

18.05.22 22:57 Ikilinkki

Lisää uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Plain text

 • Sallitut HTML-tagit: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <drupal-entity data-*>
 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.