Book traversal links for 16 Kannatukset ja kiinnitykset
16 Kannatukset ja kiinnitykset
Vesijohtojen kannatusten ja kiinnityspisteiden on oltava sellaisia, ettei lämpölaajeneminen eivätkä veden virtauksesta syntyvät voimat aiheuta putkien siirtymistä, irtoamista, rikkoontumista tai häiritsevää ääntä. Kannatusten ja kiinnityksessä käytettävien tuotteiden on oltava käyttöympäristössään korroosionkestäviä.
Vesijohtojen kannatusten suunnittelussa ja toteuttamisessa tulee noudattaa seuraavia kaikkiin putkikannatuksiin soveltuvia periaatteita:
- Kannatukset suunnitellaan ja toteutetaan niin, että kannakkeet kestävät putkien ja niiden sisällön painon, putkieristeen ja putkistovarusteiden painon, lämpöliikkeen aiheuttamat voimat, veden virtauksen aiheuttamien paineiskujen tuottamat rasitukset sekä pitävät putket värähtelemättä paikoillaan.
- Kannatukset suunnitellaan ja toteutetaan siten, että putkistojen lämpölaajeneminen on mahdollista.
- Eristetyt putket kannatetaan yleensä putkesta ja eristeen päällysteen läpiviennit tiivistetään päällystettä vastaavaksi. Jos eristyksen tulee olla erityisen kondenssitiivis, voidaan putket kannattaa myös eristeen päältä käyttäen eristeen päälle sijoitettavaa tukea (esim. solukumieristyksen yhteydessä).
- Kannatukset kiinnitetään riittävän massiiviseen rakenteeseen.
- Eri putkimateriaalien väliset liitoskohdat ankkuroidaan rakenteeseen.
- Kannakkeina käytetään tehdasvalmisteisia kannakkeita. Kannakkeet eivät saa aiheuttaa putkiin kulumista tai tuottaa ääntä.
- Kannakemateriaali valitaan vallitsevien olosuhteiden perusteella. Mikäli kannakkeet ovat eri materiaalia kuin putki, asennetaan kannakkeen ja putken väliin kumieriste. Tämä vähentää mekaanista kulumista ja metallien ollessa kyseessä estää epäjalomman materiaalin syöpymisen.
Kannatusten suunnitteluun ja toteuttamiseen löytyy yksityiskohtaista tietoa ja suosituksia Rakennustieto Oy:n julkaisemasta ohjekortista RT 103447.
Kannatuksiin olennaisesti liittyvästä putkistojen lämpölaajenemisesta ja lämpölaajenemisen tasaamisesta löytyy yksityiskohtaista tietoa ja suosituksia Rakennustieto Oy:n julkaisemasta ohjekortista LVI 12-10330.
Kirja tekstimuodossa Lataa kirja PDF:nä
Kommentit
Palautetilaisuus
Palautetilaisuus
Kannatukset ja kiinnitykset
In reply to Palautetilaisuus by juhani.hyvarinen
valmisteilla Top10 -kortti
valmisteilla Top10 -kortti
Erityissuunnittelijoiden tulee yhdessä miettiä, mihin kiinnitetään, millä kiinnitetään ja paljonko kiinnitettävät materiaalit painavat.
Palautetilaisuus 15.1.
Palautetilaisuus 15.1.
ehdotettiin lisättäväksi opastavan tekstin listaan huomautus putkien läpivientien huomiointi osastoivia rakenteita lävistettäessä, viittaus palokatkosuunnitelmaan
Sähköpostipalaute:
Sähköpostipalaute:
Esim. komposiittiputken suuret lämpölaajenemat; liukukannakkeet, kiintopisteet ja kiinnityskohdat eivät ole läheskään aina hallinnassa. PEX-putken nippusidekiinnitys joillakin ammattitaidottomilla urakoitsijoilla ainoa oikea tapa.
In reply to Sähköpostipalaute: by juhani.hyvarinen
On käytettävä
On käytettävä ammattitaitoista työnjohtoa ja asentajia.
Kiitos tästä
Kiitos tästä informatiivisesta putkiston kannatuksiin ja kiinnityksiin paneutuvasta artikkelista. Veljenpoikani opiskelee insinööriksi ja kirjoittaa väitöskirjassaan putkistonsuunnittelusta. Mielenkiintoista, että putkia voidaan myös kannattaa eristeen päältä, käyttämällä sen päälle sijoitettavaa tukea.
kannatukset nykyisin RT…
kannatukset nykyisin RT 103447
Hyvä opastava teksti varsinkin muoviputkia käytettäessä: "Eri putkimateriaalien väliset liitoskohdat ankkuroidaan rakenteeseen."
RT-kortista saa etsiä kauan vastaavaa tekstiä eikä sittenkään voi täysin perustella, että näin toimitaan. Pitäisi olla enemmän kuvia oikeista asennustavoista ja erilaisista tapauksista.
Valitettavasti käytännössä muoviliitosten ankkurointi ei toteudu.
In reply to kannatukset nykyisin RT… by tero hirvelä (ei varmistettu)
Viittaus vanhentuneeseen LVI…
Viittaus vanhentuneeseen LVI 12-10370 -ohjekorttiin ohjaamaan uusittuun ohjekorttiin, joka julkaistiin noin vuosi sitten (RT 103447 Putkistojen ja kanavien kannatus).
Lisää uusi kommentti